vrijdag 15 april 2011

Vierkinderen, Informatie

Plantage “Vierkinderen”

“Vierkinderen” is een deel van het Paragebied, een oorspronkelijke houtplantage is rond het jaar 1700 aangelegd.
“Vierkinderen” ligt aan de Coripinakreek en haar zijtak de Tawajacoerskreek en wel tussen de Plantages “La Prosperite”, ook wel bekend als “Berseba” en “Mongainge Pain”
Het Paragebied beslaat een oppervlakte van ongeveer 5.400 km2 met ongeveer 14.000 inwoners.


Genealogie van de Plantage

1737-1742
De eerste eigenaar van de Plantage , was het echtpaar Jeremia Papot en Maria van Egten.
1742-1752
Een van de dochters van het echtpaar Papot ,Sophia Martha, trouwt met Louis Courtier, dan ontstaat de bijnaam “Coutieri” voor “ Vierkinderen”.
De tweede bijnaam voor de Plantage “Coutieri-Buttnari”, ontstaat wanneer een zus van Sophia “Maria Anna” in 1768 trouwt met Daniel Buttner en het beheer over de Plantage voert.

Slaventijd

In de slaventijd waren de hoofdmiddelen van bestaan de bosbouw en de landbouw.
Naast hout werden op de plantage ook de volgende gewassen verwerkt : suikerriet, mais, bananen, zoete casave, bittere cassave, jams, napie, zoete patat, ananas, tabak en indigo.
In de Savanna`s werden ook moestuinen aangelegd en werden er slachtdieren als schapen, geiten en varkens gefokt.
De jacht op bosvogels en bosdieren was ook een middel om in het levensonderhoud te voorzien.
Het werk op de Plantage werd door de slaven en trekdieren zoals paarden en ossen gedaan.
Na de afschaffing van de slavernij in 1863, werd de Plantage in  1880 aan 10 slavenfamilies verkocht : Fam. Brasil, Cairo, Gambier, Ligeon, Lijpzig. Marengo, Panka, Sno en Symor…..
Bij de koop werd door de families bedongen, dat de Plantage, nog delen daarvan, NOOIT mochten worden verkocht.
Later zijn er wel delen afgestaan aan de Surinaamse Overheid en aan de R-K Missipost “Marjenella”, maar de grond wordt nooit hun eigendom.
Tot voor het jaar 1970 leidde de Plantage “ Vierkinderen”, een bloeiend bestaan.


Werkloosheid

De huidige situatie is, dat er een grote werkloosheid heerst onder de jeugd en de oudere generatie, zodat velen naar Paramaribo vertrekken om werk te zoeken.
In verband met het benutten van de ontwikkelings mogelijkheid, wordt er gezocht naar een oplossing voor de “boedelproblematiek” en probeert men de ondernemendheid van de bewoners te stimuleren.
In de negentiger jaren, aan het einde van de vorige eeuw werd er in Nederland de Stichting “Vrienden en Familie van " Vierkinderen” opgericht, die samen met het Plantage Bestuur ondermeer, personen en bedrijven wil interesseren voor het ontplooien van economische ontwikkelingen in het gebied.
“ Vierkinderen”, waartoe ook het vakantieoord Cola Kreek behoort, ligt net achter de hoofdweg van Paramaribo naar Zanderij, waar onze internationale luchthaven ligt.

Guesthouse

“Guesthouse Twah Mau” staat op een terrein van ongeveer 10.000m2 (1ha)

BRON: http://www.twahmau.nl/para.html#4kids


Geen opmerkingen:

Een reactie posten